Tuesday, September 9, 2014

OMEGA DYNAMIC RACING DIAL?

Syukur Alhamdulillah aku diberi kesempatan memiliki jam omega dynamic dengan racing dial.
Aku melalukan percubaan untuk menaikkan lagi seri jam ini. Akutelah memadankannya dengan talikulit warna coklat. Memang padan sekali. Tapi bagaimana jika dipadankan dengan bracelet. Inilah hasilnya.....


 


Sunday, August 31, 2014

Rolex 6694

Bagi  peminat jam Swiss di Malaysia, memiliki jenama Omega dan Rolex adalah satu harapan. Aku pun sama juga. Untuk memiliki jam baru sememangnya tidak mampu. Maka Rolex lama yang sudah memasuki era klasik dan vintage pun jadilah. Dalam banyak-banyak jam Rolex yang ada, model Oyster Date 6694 paling mampu milik.Jika bernasib baik anda boleh mendapatkannya pada harga permulaan RM2k hingga melebihi RM3k, bergantung kepada kondisi jam tersebut. Sepanjang melayan dunia jam ini aku sudah merasai menyimpan 3 biji Rolex 6694. Jamnya biasa sahaja, memberitahu waktu tetapi kelebihannya terletak pada jenamanya yang sudah terkenal sebagai jam brmutu tinggi.



Untuk menyukai jam Rolex ini bukan hanya melihat luarannya sahaja. Malah yang tidak kurang pentingnya ialah melihat dan mengagumi penggerak jarum jam ini sebenarnya. Kebiasaannya apabila melihat movement Rolex, pasti kita berasa terkejut kerana movement atau kita suka sebut sebagai enginnya sangat bersih, walaupun jam tersebut telah berusia. Justeru kita perlu berterima kasih kepada ciptaan oyster case Rolex yang berupaya melindungi movementnya daraipada pelbagai unsur cuaca.

Untuk menambah pengetahuan kita tentang Rolex 6694 ini boleh dibaca artikel di bawah

http://watchguy.co.uk/teardown-rolex-oysterdate-precision-6694/     
http://watchguy.co.uk/case-polishing-rolex-oysterdate-precision-6694/
http://watchguy.co.uk/reassembly-rolex-oysterdate-precision-6694-calibre-1225/
http://watchguy.co.uk/service-rolex-oysterdate-precision-6694-calibre-1225/
http://watchguy.co.uk/service-rolex-6694-calibre-1225/

Tuesday, August 26, 2014

MESH BRACELET 22MM SS

 atas

 panjangnya 16mm...kalau tangan kecil susah juga nak potong 
tali mesh ni sbb stainless steel. kalau tangan saiz besar ok sangat le.
kalau nak beli ukur dulu dgn jam yang nak dipakai.

 bahagian atas

 bahagian bawah


 Hak ni nak jual, saiz 22mm. Beli dari HongKong

Ini saya pakai...beli dari ebay seller Wjean canada
saiz 20mm US$78 harga buy it now.

TAPI KENA INGAT, TAK BOLEH NAK PAKAI DENGAN SEIKO FAT SPRING BAR....TAK LEPAS.

RM  SOLD DENGAN POS LAJU.   SMS/WHATSAPP  0194618285

Saturday, August 23, 2014

OMEGA DYNAMIC STRAP

FOR SALE. NEW OMEGA DYNAMIC AFTERMARKET STRAP. BLUE COLOUR. NON OMEGA BUCKLE.  RM80 INCLUDING POS LAJU. NEW ITEM.

RM80

NEW AFTERMARKET BRACELET RM195

OMEGA DYNAMIC HAND RM200
(ORDERED FROM ARGENTINA / EBAY)


Gambar hiasan sahaja.

KOLEKSI JAMMASA

Wednesday, July 16, 2014

SEIKO ALPHINIST SARB017 -

Jam yang lama berada dalam senarai menunggu aku, SEIKO Alphinist SARB017 - jam yang susah sangat nak ada dalam fb atau blog dgn status "untuk dijual". Aku tahu jam ni kalau nak, kena beli dari Jepun. dari Highuchi, Seiya dan Rakuten.Dua kali aku gagal membeli di rakuten...bila order, datang email kata no stock available.

Minggu lepas bila membelikan jam kawan-kawan, aku pun terbelilah Alphinist ni. Aku cair tengok warna hijaunya. Aku pun tak ada jam hijau. Memang aku suka warna ni. Aku pernah cat kereta warna hijau macam tin milo. Nyerolang kata orang tempat aku. Member-member siap suruh cat bulan kat atas kereta aku. Diam aje le....
Ini le kereta hijau aku dulu. baru lepas cat tu. (2001)

Satu perkara yang tidak menarik ialah tali jam. Tali warna coklat memang kena dengan jam ini, tetapi malangnya bukanlah warna coklat yang cantik pada pandangan aku. Talinya pula keras.Memang tak menarik langsung. Dalam forum luar negara pun ramai pembeli jam ini memberikan komen yang negatif. Ramai yang menukarkannya dengan bracelet aftermarket atau tali kulit yang baru.


Harganya 50,000yen. Dapatlah bawah RM1.4k. Bagi aku masih ok, Sebab jam JDM.

Dua crown.Satu untuk setting masa. satu lagi pastinya untuk rotating inner compas bezel. Tak tahu pun nak guna. Jangan risau instruction manual ada dalam bahasa inggeris. Warranty pun ada setahun tetapi kena hantar ke Jepun. InsyaAllah setakat ini semua jam seiko baru yang dibeli tak pernah meragam.

Satu lagi perkara yang tidak menarik tentang jam ini ialah bucklenya. Kosong tanpa sign SEIKO.
Cuma di print ST.STEEL-B. Jadi aku tukarkan dengan deploytment buckle saiz 18mm. Masalahnya pula tali jam 20mm yang aku ada hanya bersaiz 20/16. Pakai aja.



Dengan saiz 39 mm dan 46mm dari lug ke lug sangat padan dengan saiz tangan aku. Kurang le hasrat aku nak memakai Rolex Explorer 1. Banyak jimat tu. 




Selain daripada SARB017 yang sporty, terdapat juga SEIKO SARB033, SARB065 dan sebagainya yang bersifat jam dress. Terdapat juga jam SEIKO SARG001, SARG003, SARG005 dan SARG007 dengan casing seperti Alphinist SARB017. Aku tertarik dengan SARG007 seperti gambar di bawah. Jam ini bukan daripada siri Alphinist, kerana tiada sign Alphinist pada caseback.

SEIKO SARG007 - gambar dr ebay


Seiko Samurai

Jam kedua sudah sampai. Raya sakan tuan punya dengan jam ini. Jam yang telah membuat perjalanan mengelilingi dunia. Dari Jepun ke USA dan seterusnya ke Malaysia. Bahan titanium membuatkan jam ini ringan, berbanding samurai SS seperti yang pernah aku pakai. Tatapilah rupa jam tahun 2007 ini.Syabas kepada pemiliknya.



# Bid di ebay

Thursday, July 10, 2014

Seiko Sumo

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Lama sesunggoh aku tak mengupdate blog ni. Tak ada jam jam baru. Rehat panjang tahun 2014 ini.
Baru-baru ini dapat melepaskan gian membeli jam, walaupun bukan jam sendiri. Jam ini milik rakan jam juga.

Jam JDM rupanya. Order di ebay. Tapi kotak ini kadboard keras aje. Manual dwibahasa.

Sumo oren. Jam yang tak perlu diperkenalkan lagi. Pertama kali pegang tapi tak boleh pakai, orang punya.
Harga pun ok juga. Tak sampai 2k sebab tali rubber.

Yang menarik sekali bukan jam ni, tetapi bagaimana seller dari negara matahari terbit ini mempromosikan dirinya. Lihat kas yang disertakannya.


Pertama kali aku jumpa. Biasa setakat masukkan business card atau resit aja.
Minggu depan sebiji lagi sampai. Ada dua biji lagi nak masuk ni...jam apa ye?

Thursday, May 1, 2014

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua rakan rakan jam.

Lama sangat aku tak update blog. Kalau rumah mungkin dah bersawang dan berhabuk
blog aku ini. Dalam diam masa terus berlalu, tanpa sedar sudah lima tahun aku hidup dalam dunia
jam, baik siang mahupun malam.

Tetapi tahun 2014 banyak merubah minat aku terhadap dunia jam. Setakat hari ini baru 3 biji jam
yang aku beli. Sebiji sudah dijual semula kerana ada permintaan. Beberapa biji jam telah aku jual. Tapi duitnya entah kemana perginya. Tak dapat juga aku simpan duitnya untuk jam yang sangat-sangat aku idamkan. Nampaknya lambat lagilah, lebih-lebih lagi komitmen aku banyak pula tahun ini.


 Duit masih belum cukup beli jam idaman




Ok sahabat jam semua, teruskan minat anda. Sebutir dua yang nak aku jual masih ada lagi. Sudi sudikanlah
bertanya.

Sunday, March 16, 2014

MIDO FOR SALE

MIDO COMANDER datoday






MIDO COMMANDER DATODAY
AUTOMATIC ETA 2836-2
DAY DATE
DIAMETER 36mm
LUG 18mm
THICKNESS 10.4mm
WATER RESISTANT 50MM
OPEN THRU GLASS/TOP
AQUADURA CORK CROWN SEALING SYSTEM
ORIGINAL STRAP (black)
ORIGINAL BUCKLE
STILL UNDER WARRANTY
WITH MANUAL / BOX
FOR SALE  RM1350 (NEGOTIABLE)

SMS/CALL/WhatsApp 0194618285