Sunday, October 12, 2014

PAGOL 1000 (SOLD)







clean case and dial condition
automatic 36mm case

Longines 10kgf manual (SOLD)

 Manual winding

10kgf



Longines era 50 dan 60an sering kita pandang sebelah mata, sedangkan pada era itu Longines adalah antara jam yang tidak kurang kehebatannya. Jam-jam pada era tersebut masih menggunakan movement sendiri, tidak sebagaimana sekarang kebanyakannya menggunakan movement eta. Kita tidak mengatakan movement eta ini kurang baik, cuma kekurangan identiti tersendiri..


Baca di bawah tentang untuk menimba ilmu tentang longines


http://forums.watchuseek.com/f20/60s-longine-ultra-vs-60s-om-constellation-better-watch-332501-2.html

Wednesday, October 1, 2014

SEIKO SAMURAI Ti SBDA005

Seiko Samurai....jam diver yang menjadi aset yang bernilai kepada collector seiko. Pernah memiliki sebiji seiko samurai dial putih pada tahun 2010. Selepas dilepaskan termasuk hampir semua jam-jam diver aku, fokus aku pada jam-jam biasa sahaja.

Tetapi tarikh 26 Sept 2014 mengubah segalanya. Jam OM yang aku simpan sejak 2010 dipinang orang. Entah mengapa mudah sahaja tangan aku melepaskannya pergi. Tapi bak kata pepatah Melayu, patah tumbuh, hilang berganti. Sabtu 27 Sept, sebiji seiko samurai Ti menyerah diri. 

Kalau nak mengetahui sejarah samurai ini baca disini.  http://quartzimodo.com/a-farewell-to-the-last-samurai/#more-2075 . Diceritakan dengan panjang lebar selepas seiko menghentikan pengeluaran samurai pada tahun 2010. ( samurai pertama aku dibeli pada tahun 2010)

pic source : http://forums.watchuseek.com/f21/lets-list-all-seiko-citizen-orient-nicknames-332331.html
Higuchi antara pelopor awal yang mempopularkan jam-jam JDM 

bagaimana pula rupa jam samurai selepas 10 tahun productionnya

Tali baru, bukan design asal.

keluaran awal Januari 2004
(2004-2014)

gigi bezel samurai sememangnya lain daripada kebiasaan diver seiko

design yang mungkin luar biasa10 tahun dahulu

Harga asal 10 tahun dahulu hanya 36750 yen
Dengan kadar tukaran hari ini RM1100
Wow...berapa perlu anda bayar untuk mendapatkannya hari ini

Tingginya nilai jam ini terletak pada perkataan "titanium"

Samurai pertama aku, 


Dalam kenangan

Price tag samurai  serial # 680027

more pics here

http://forum.tz-uk.com/showthread.php?163285-Seiko-Samurai-Titanium-realistic-price-and-technical-issues


Thursday, September 25, 2014

SEIKO ALPHINIST SARB 017 - ORDER ITEM

Kotak jam panjang sekaki. Aku punya dulu hanya 6 inci. 

Produksi tahun 2014

Kenapa  la thong sia tak bawak jamni masuk, kalau tak murah sikit.  Jam ini di order daripada Jepun.

Tuesday, September 9, 2014

OMEGA DYNAMIC RACING DIAL :SOLD

Syukur Alhamdulillah aku diberi kesempatan memiliki jam omega dynamic dengan racing dial.
Aku melalukan percubaan untuk menaikkan lagi seri jam ini. Akutelah memadankannya dengan talikulit warna coklat. Memang padan sekali. Tapi bagaimana jika dipadankan dengan bracelet. Inilah hasilnya.....




Sunday, August 31, 2014

Rolex 6694

Bagi  peminat jam Swiss di Malaysia, memiliki jenama Omega dan Rolex adalah satu harapan. Aku pun sama juga. Untuk memiliki jam baru sememangnya tidak mampu. Maka Rolex lama yang sudah memasuki era klasik dan vintage pun jadilah. Dalam banyak-banyak jam Rolex yang ada, model Oyster Date 6694 paling mampu milik.Jika bernasib baik anda boleh mendapatkannya pada harga permulaan RM2k hingga melebihi RM3k, bergantung kepada kondisi jam tersebut. Sepanjang melayan dunia jam ini aku sudah merasai menyimpan 3 biji Rolex 6694. Jamnya biasa sahaja, memberitahu waktu tetapi kelebihannya terletak pada jenamanya yang sudah terkenal sebagai jam brmutu tinggi.



Untuk menyukai jam Rolex ini bukan hanya melihat luarannya sahaja. Malah yang tidak kurang pentingnya ialah melihat dan mengagumi penggerak jarum jam ini sebenarnya. Kebiasaannya apabila melihat movement Rolex, pasti kita berasa terkejut kerana movement atau kita suka sebut sebagai enginnya sangat bersih, walaupun jam tersebut telah berusia. Justeru kita perlu berterima kasih kepada ciptaan oyster case Rolex yang berupaya melindungi movementnya daraipada pelbagai unsur cuaca.

Untuk menambah pengetahuan kita tentang Rolex 6694 ini boleh dibaca artikel di bawah

http://watchguy.co.uk/teardown-rolex-oysterdate-precision-6694/     
http://watchguy.co.uk/case-polishing-rolex-oysterdate-precision-6694/
http://watchguy.co.uk/reassembly-rolex-oysterdate-precision-6694-calibre-1225/
http://watchguy.co.uk/service-rolex-oysterdate-precision-6694-calibre-1225/
http://watchguy.co.uk/service-rolex-6694-calibre-1225/

Tuesday, August 26, 2014

MESH BRACELET 22MM SS

 atas

 panjangnya 16mm...kalau tangan kecil susah juga nak potong 
tali mesh ni sbb stainless steel. kalau tangan saiz besar ok sangat le.
kalau nak beli ukur dulu dgn jam yang nak dipakai.

 bahagian atas

 bahagian bawah


 Hak ni nak jual, saiz 22mm. Beli dari HongKong

Ini saya pakai...beli dari ebay seller Wjean canada
saiz 20mm US$78 harga buy it now.

TAPI KENA INGAT, TAK BOLEH NAK PAKAI DENGAN SEIKO FAT SPRING BAR....TAK LEPAS.

RM  SOLD DENGAN POS LAJU.   SMS/WHATSAPP  0194618285

Saturday, August 23, 2014

OMEGA DYNAMIC STRAP

FOR SALE. NEW OMEGA DYNAMIC AFTERMARKET STRAP. BLUE COLOUR. NON OMEGA BUCKLE.  RM80 INCLUDING POS LAJU. NEW ITEM.

SUDAH JUAL


SUDAH JUAL


Gambar hiasan sahaja.

KOLEKSI JAM MASA

Wednesday, July 16, 2014

SEIKO ALPHINIST SARB017 -

Jam yang lama berada dalam senarai menunggu aku, SEIKO Alphinist SARB017 - jam yang susah sangat nak ada dalam fb atau blog dgn status "untuk dijual". Aku tahu jam ni kalau nak, kena beli dari Jepun. dari Highuchi, Seiya dan Rakuten.Dua kali aku gagal membeli di rakuten...bila order, datang email kata no stock available.

Minggu lepas bila membelikan jam kawan-kawan, aku pun terbelilah Alphinist ni. Aku cair tengok warna hijaunya. Aku pun tak ada jam hijau. Memang aku suka warna ni. Aku pernah cat kereta warna hijau macam tin milo. Nyerolang kata orang tempat aku. Member-member siap suruh cat bulan kat atas kereta aku. Diam aje le....
Ini le kereta hijau aku dulu. baru lepas cat tu. (2001)

Satu perkara yang tidak menarik ialah tali jam. Tali warna coklat memang kena dengan jam ini, tetapi malangnya bukanlah warna coklat yang cantik pada pandangan aku. Talinya pula keras.Memang tak menarik langsung. Dalam forum luar negara pun ramai pembeli jam ini memberikan komen yang negatif. Ramai yang menukarkannya dengan bracelet aftermarket atau tali kulit yang baru.


Harganya 50,000yen. Dapatlah bawah RM1.4k. Bagi aku masih ok, Sebab jam JDM.

Dua crown.Satu untuk setting masa. satu lagi pastinya untuk rotating inner compas bezel. Tak tahu pun nak guna. Jangan risau instruction manual ada dalam bahasa inggeris. Warranty pun ada setahun tetapi kena hantar ke Jepun. InsyaAllah setakat ini semua jam seiko baru yang dibeli tak pernah meragam.

Satu lagi perkara yang tidak menarik tentang jam ini ialah bucklenya. Kosong tanpa sign SEIKO.
Cuma di print ST.STEEL-B. Jadi aku tukarkan dengan deploytment buckle saiz 18mm. Masalahnya pula tali jam 20mm yang aku ada hanya bersaiz 20/16. Pakai aja.



Dengan saiz 39 mm dan 46mm dari lug ke lug sangat padan dengan saiz tangan aku. Kurang le hasrat aku nak memakai Rolex Explorer 1. Banyak jimat tu. 




Selain daripada SARB017 yang sporty, terdapat juga SEIKO SARB033, SARB065 dan sebagainya yang bersifat jam dress. Terdapat juga jam SEIKO SARG001, SARG003, SARG005 dan SARG007 dengan casing seperti Alphinist SARB017. Aku tertarik dengan SARG007 seperti gambar di bawah. Jam ini bukan daripada siri Alphinist, kerana tiada sign Alphinist pada caseback.

SEIKO SARG007 - gambar dr ebay